Webbtipset

Planera för attefallshus – här är dom bästa tipsen

Planera för attefallshus – här är dom bästa tipsen

Ett attefallshus kan vara en bra lösning för den som behöver mer plats – till exempel i form av gästrum, kontor eller förråd. För att det nya huset ska bli så funktionellt som möjligt är det viktigt att planera – och inte minst fundera på hur det ska byggas. Nedan följer några planeringstips och inspiration kring vilka möjligheter som finns.

Bygga attefallshus – olika alternativ

Det första steget till ett attefallshus är att fundera på hur det ska byggas. Att bygga själv av lösvirke ger stora valmöjligheter både när det gäller stil och planlösning men det finns även andra alternativ:

  • Nyckelfärdiga attefallshus
  • Byggsatser

Nyckelfärdiga attefallshus finns att hitta i många olika storlekar, utseenden och stilar och fördelen med det alternativet är att någon annan gör allt jobb. Det krävs inget mätande, sågande och skruvande utan det är bara att börja inreda när huset står färdigt på gården.

Byggsatser är ett annat alternativ, som även dom finns i många olika modeller. Att montera en sådan kräver mindre jobb än att bygga i lösvirke – men mer än om en nyckelfärdig variant väljs.

Planera utifrån ändamål

Ett viktigt tips vid uppförande av ett attefallshus är att fundera på vad det faktiskt kommer att användas till. Trots att ytan är liten går det att ”trolla” med planlösning och annat för att det ska bli så funktionellt om möjligt.

Det kan även bara klokt att fundera på behovet av ingångar/dörrar och fönster. Ska det till exempel användas som kontor kan det vara fördelaktigt med ett bra ljusinsläpp och ska det mer eller mindre användas som förråd är detta kanske inte lika viktigt.

Ska det användas som kombinerat kontor och gästhus kan ett sovloft vara värt att överväga. Det finns alltså många möjligheter och det är väl värt att fundera på planlösning och upplägg, oavsett om huset köps som nyckelfärdigt eller om det ska byggas av lösvirke.

Läs på om reglerna

Sist men inte minst är det förstås viktigt att läsa på om dom regler som finns när det kommer till attefallshus, innan bygget sätter i gång. Ska byggnaden till exempel användas som permanentboende behövs alla bostadsfunktioner som ska finnas i en vanlig bostad. Tänk även på att det behövs en bygganmälan till byggnadsnämnden. Alla regler och bestämmelser finns att hitta på boverkets hemsida.