Webbtipset

Att tänka på inför köp av begagnad bil

Att tänka på inför köp av begagnad bil

Det kan vara mycket att tänka på när man ska köpa en begagnad bil. Framförallt är det viktigt att kontrollera och undersöka allt för att undvika negativa överraskningar senare. En faktor att fundera på är hur marknaden ser ut. Främst, hur ska du använda bilen? Ska den bara användas fram och tillbaka från jobbet? Hur lång sträcka är det? Ska bilen användas inom jobbet och ska den även användas för att transportera familjen till och från aktiviteter? Priset är också en viktig faktor och man bör tänka på att driften också är en stor kostnad. Det kan därför vara en bättre idé med en dyrare bränslesnål bil som blir en mer lönsam affär i längden.

För att köpa bil är etablerade handlare att föredra. Via denna sida finns åtskilliga alternativ både vad gäller nya och begagnade bilar.

När dessa faktorer är slutförda är det dags att hitta den begagnade bilen. Tänk på att inte välja första bästa bil utan skaffa dig alternativ och se över dessa. Det kan vara stora skillnader i priser och kvalitet, därför är det värt att skaffa sig fler alternativ även om den första bilen verkar vara det bästa valet. Testkör också bilen innan du gör ditt sista beslut och be bilhandlaren om en varudeklaration, det finns krav på att alla som säljer bilar ska kunna visa upp varudeklaration. Det kan också vara en fördel att ta del av serviceboken till bilen samt kontrollera när den behöver besiktas nästa gång. Efter all den tekniska biten med avtal och kontrakt skrives är det dags för leverans av bilen. Vid leveransen är det otroligt viktigt att utföra en leveranskontroll på fordonet. Kontrollera att det som finns i köpehandlingen finns med vid leveransen, alla handlingar ska också ha följt med. Handlingar som bland annat bör vara med är garantisedel, kontrakt, registreringsbevis och instruktionsbok.

När du köper en begagnad bil från en privatperson

Om du köper din begagnade bil från en privatperson gäller andra regler än hos en bilhandlare. Här är det du som köpare som behöver kontrollera allting från vem som är registrerad på bilen till om det finns några skulder på bilen. Om det finns en skuld på bilen övergår den med köpet, vilket gör att du som köper bilen löper stor risk att betala om betalningar kvarstår. Risken kan också vara att du får lämna tillbaka bilen till den förre ägaren för att bilen ska kunna återtas som kvarstad för skulden.