Webbtipset

Så väljer du robotgräsklippare

Så väljer du robotgräsklippare

Robotgräsklippare kan spara oss tid och energi. Istället för att själva klippa gräset, kan vi lägga tiden på någonting vi tycker är roligare. Det är dock ingen billig affär, även om det visserligen går att komma mer eller mindre billigt undan. En del har helt enkelt krävande ytor, som kräver maskiner med kapacitet. Dessa kommer av naturliga skäl att kosta lite mer. Så när man väl ska köpa, vill man givetvis se till att man hittar rätt modell. För att göra det bör man känna till vad som skiljer de olika fabrikaten åt. I den här texten ger vi ett par exempel.

Gräsmattans lutning

Vad en robotgräsklippare klarar av för lutning varierar ganska mycket mellan olika modeller. Titta i produktbeskrivningen efter detta om du har backar på din tomt. Där brukar det anges en vinkel som gräsklipparen garanterat ska klara av. Har du kuperad terräng bör du titta på de brantaste delarna där klipparen kan tänkas åka och utgå efter det.

Robotgräsklipparens kapacitet

Det råder ganska stora variationer gällande kapaciteten i robotgräsklipparna på marknaden. Det finns relativt små modeller som klarar av ett par hundra kvadratmeter, medan det finns betydligt kraftfullare modeller som klarar över 5 000 kvadratmeter. Det bästa är att välja en klippare som åtminstone klarar en bit över storleken på din trädgård. Väljer du en modell som är anpassad för mindre utrymmen finns risken att de behöver arbeta konstant. Genom att välja en större modell kan du ha längre pauser i trädgården. Det här kan vara önskvärt om ni faktiskt vill spendera tid i trädgården, till exempel inför en kubbmatch eller en lugn promenad.

Hinder och intelligens

De kallas för ”smarta gräsklippare”, men vissa är onekligen smartare än andra. Om det finns många hinder i din trädgård, så som stenar, stolar, träd, buskar och så vidare, behöver du en robotgräsklippare som kanske är lite intelligentare än snittet på marknaden. Det här är svårt att veta på förhand. Det bästa man kan göra är att söka upp olika modeller i tester och titta på omdömen och recensioner av dem. Här finns några effektiva robotgräsklippare att utforska.