Webbtipset

En skottsäker dörr behöver inte nödvändigtvis vara ful

En skottsäker dörr behöver inte nödvändigtvis vara ful

Det finns en vanföreställning som många delar om att en skottsäker dörr alltid är ful och tråkig rent estetiskt. Nu är förvisso inte det främsta skälet att man väljer att skaffa en sådan dörr dess iögonfallande design. Men med det sagt är det inte nödvändigtvis så att dessa dörrar behöver vara fula bara för att de är skottsäkra!

I själva verket finns det ett brett utbud av dörrar som skyddar väl mot skott från handeldvapen såväl som från automatkarbiner. Dessa finns också tillgängliga i flera olika material och utföranden. Det innebär naturligtvis inte att varje enskild leverantör på marknaden kan förse dig med en dörr i exakt det material som du föredrar.

En skottsäker dörr kan tillverkas i något av följande material

De tre material som är vanligare än andra när det kommer till en skottsäker dörr är:

  • Stål
    Stål är förstås det allra mest hållbara och motståndskraftiga materialet av dessa tre. Därför är det ett material som ofta används vid framställning av dörrar för bruk inom företagsvärlden. Detta alldeles oavsett om dörren ifråga ska vara skottsäker eller ej. Men en ståldörr gör generellt sett ett väldigt bra jobb när det kommer till att stoppa kulor.
  • Trä
    Trä är ett material som kanske inte direkt förknippas med skottsäkerhet. Men det finns faktiskt vissa speciella trädörrar som framställs på ett sådant sätt att de kan erbjuda ett visst skydd mot kulor. Dessa trädörrar är dessutom väldigt vackra att titta på jämfört med en tråkig ståldörr. Faktum är att dörrarna ofta är en blandning av just trä och stål. Detta har naturligtvis sina fördelar såväl som vissa nackdelar.
  • Glas
    Glas är ytterligare ett material som kanske inte är det första man tänker på när man pratar om skottsäkra dörrar. En skottsäker dörr i glas är dock ingen omöjlighet att lägga vantarna på. Dessa dörrar kan tillverkas i någon av flertalet olika platser. De ger också ett visst skydd mot kulor. Med det sagt är de naturligtvis långt ifrån omöjliga för kulor att penetrera. Men istället för att krossas kan en sådan här dörr böja sig och på så vis förhindra kulan från att tränga igenom.

Med det sagt är stål det vanligaste och mest populära materialvalet!