Webbtipset

Fakta om lyftkranar

Fakta om lyftkranar

För att underlätta på byggarbetsplatser och försäkra sig om att samtliga arbeten, transporter, lyft och förflyttningar kan utföras på ett smidigt och säkert sätt använder man sig av olika lyftkranar. Att använda sig av en lyftkran i Jämtland är precis lika vanligt som att använda sig av en lyftkran tvärs över jordklotet. Lyftkranen har funnits sen romarnas tid då de byggde sina ståtliga monument, och ändå sen dess har vi tagit hjälp av deras stadiga och tåliga konstruktioner för att utföra arbeten som våra mänskliga krafter inte klarar av.

Trots att lyftkranen har funnits så länge och att den används varje dag runt över hela världen är det inte en självklarhet att man vet exakt vad en lyftkran är, vad den gör och hur den fungerar. I den här texten har vi samlat all fakta och information som kan vara nödvändig att veta, så fortsätt läsa!

Vad är en lyftkran?

En lyftkran är kort och gott en enorm anläggningsmaskin utrustad med taljor och stålvajrar, som i sin tur möjliggör för kranen att lyfta upp och sänka ner diverse föremål. Idag finns det väldigt många olika typer av lyftkranar, där både design, utformning och kapacitet kan skilja sig rätt rejält från hur de såg ut under romarnas tid.

Däremot är grundprincipen för lyftkranar alltid densamma, där de skapas för att kunna användas vid tunga och höga lyft, förflyttningar, transporter och andra krävande arbeten. Kranens kapacitet avgörs på hur stålvajrarna och taljorna är placerade, hur långe och starka de är, samt hur stadig lyftkranens bas och konstruktion är.

Hur såg den första lyftkranen ut?

Den allra första lyftkranen som skådats i världshistorien (i alla fall vad vi vet idag) är den variant som uppfanns under antikens tid då romarna behövde stora och starka maskiner under bygget av sina monument och katedraler. Lyftkranen var då gjord i trä och hade två stora hjul kopplade till det vi idag kallar för styrsystem.

När lyftkranen skulle användas förr i tiden gjorde man som så att själva kranen placerades på byggets topp, för att sen låta två män springa i varsitt hjul på sidan av kranen. Det var deras aktivitet som agerade drivkraft för kranen, och som därmed också styrde och kontrollerade funktionen.

Olika typer av lyftkranar

Som sagt så finns det en hel del olika typer av lyftkranar idag, som alla har utvecklats av den första modellen av lyftkran som fanns för flera tusen år sen. De alla har ungefär som konstruktion och grundläggande princip, och det som skiljer sig åt mellan dem är just utseende, utformning och kapacitet. En viss lyftkran i Jämtland kan alltså se annorlunda ut än en lyftkran i en annan stad.

En viss lyftkran kan alltså se rätt så olik ut från en annan, där både längd, höjd och bredd kan skilja sig åt rejält. De olika typerna av lyftkranar som finns idag är dessa: mobilkran, tornkran, lastbilskran (även kallad kranbil), containerkranar, pontokran och portalkran.

Hur fungerar en lyftkran?

Till skillnad från den allra första utformning av lyftkran som uppfanns under antikens tid, som då var gjord i trä och styrdes av springande män i två sidohjul, är dagens lyftkranar utformade för att vara så enkla, säkra och smidiga som möjligt. Genom att använda en lyftkran kan vi klara av enorma byggarbeten och kolossala projekt utan problem, både på höga höjder, i svåra terränger och med tunga föremål!

En lyftkran fungerar i dagsläget på så sätt att de olika stålvajrarna och taljorna är kopplade till ett styrsystem, som då möjliggör för lyftkranen att lyfta upp eller sänka ner ett föremål på beställning. Det i sin tur innebär att vi kan styra över hur och när lyftkranen ska arbeta genom att kontrollera systemet inifrån, där lyftkranen sköter allt vad gäller styrka, ihållighet och rörelse – effektivt och enkelt!