Webbtipset

Varför coworking?

Varför coworking?

Coworking är både ett sätt att jobba, nätverka och att ha flexibelt kontor. En form som växer stark mycket tack vare dess olika fördelar. Samtidigt är det stor skillnad mellan de olika företagen som erbjuder coworking så man bör läsa på och jämföra dem innan en plats väljs.

Nätverk från morgon till kväll

Om du driver ett företag i Göteborg och söker efter en webbyrå, grafiker eller ett tryckeri – vem vänder du dig till? Till största sannolikhet ett annat företag i Göteborg, inom ditt nätverk. Det viktigaste är relationer och pålitliga leverantörer så chansen är liten att ett ”random” företag anlitas. Det är just utifrån att företagare agerar på detta sätt som visar styrkan med coworking. Även om ett flertal olika företag jobbar inom samma kontorslandskap så drivs helt olika inriktningar. På frukosten, lunchen och på gemensamma aktiveter skapas nätverk och kommunikationsvägar.

Flexibel arbetsplats för ett lågt pris

Att hyra ett eget kontor på 15 – 20 kvadrat kostar någon tusenlapp på en mindre ort. I Göteborg, och inte minst Stockholm, är priset betydligt högre. Som småföretagare kan det känns tungt att behöva betala en stor summa varje månad för ett kontor som ändå inte används varje dag. Här visar sig den andra fördelen med coworking. Välj en arbetsplats på den öppna arbetsytan och betala kring 1000 kr per månad. Ett företag som erbjuder coworking på flera platser i Göteborg tar 1400 kr per månad för sina medlemmar om de enbart vill ha en sittplats.

Samma ställe – även när du växer

Du börjar som ett enmansföretag men med tiden växer företag och du behöver nya lokaler. Kanske räcker det inte med att sitta vid ett litet skrivbord eller i en lounge med datorn. Med coworking erbjuds flera nivåer. Den billigaste och enklaste nivån är att bara ha en sittplats. Men det brukar även finnas kontorsplatser, tysta platser, helt privata kontor osv. Tanken är att företagen ska kunna växa, och krympa, utan att behöva byta arbetsplats.

Service – utan det vanliga

En sak som skiljer coworking mot att jobba på ett kontorshotell är servicenivån. På ett kontorshotell ges tillgång till kontoret och en del allmänna lokaler. Inom coworking är det mycket vanligt att en värd arbetar dagligen, att utskrifter och scanning ingår samt att internet är gratis. Många har även vilorum, spelrum och konferensrum att gratis låna ut.