Webbtipset

Stort eller litet assistansbolag?

Stort eller litet assistansbolag?

Runt om i Sverige finns olika assistansbolag som erbjuder personlig assistans både lokalt och över hela landet. De flesta små bolagen verkar bara på den aktuella orten med omnejd men många större bolag är rikstäckande och finns mer eller mindre i hela landet. Oavsett om du letar efter ett assistansbolag i Jönköping eller Stockholm finns det flera aktörer att välja mellan, precis som i övriga landet.

Stora och små assistansbolag

När du söker assistansbolag i Jönköping kommer du märka att det finns både stora och små aktörer att välja mellan. De stora bolagen verkar ofta över stora delar av landet och har lång erfarenhet av att verkställa assistans. Mindre assistansbolag kanske är verksamma just i Jönköping och inte besitter lika stor erfarenhet som de stora företagen men kan vara minst lika bra ändå.

Mindre företag kan upplevas som väldigt familjära framför de stora som har stor omsättning av både brukare och personal. I ett rikstäckande företag är det svårt att få en personlig och familjär känsla mellan chefer, personal och andra anställda eftersom de jobbar på olika orter och kanske aldrig ens har träffats. Fördelen med dessa är att de ofta är ordentligt rustade med kunskap och kompetenser inom olika områden.

Välja arbetsgivare

Om du nu bor i till exempel Jönköping och ska välja ett assistansbolag att jobba för är ett bra tips att jämföra för- och nackdelar med att jobba hos ett stort eller ett litet bolag. Letar du efter en arbetsgivare med bred kompetens inom många områden, eller ett mindre och mer familjärt företag med tydligt fokus på de anställda och brukarna? Ett mindre företag behöver såklart nödvändigtvis inte ha mindre kompentens men de större aktörerna har i regel större tillgångar så som egna jurister eller annan personal som kanske inte finns hos de lite mindre.

För dig med personlig assistans

För dig som är berättigad personlig assistans och ska välja vilket assistansbolag som ska verkställa insatserna är det ett viktigt val att göra. Ett tips är att jämföra dina egna önskemål och behov med bolagets värdegrund för att se om ni kompletterar varandra. Fundera också på om det är en fördel för just dig att välja ett stort eller lite mindre företag.