Webbtipset

Överfallslarm när man känner sig otrygg

Överfallslarm när man känner sig otrygg

Många personer i Sverige upplever en ökad känsla av otrygghet. Statistiken från BRÅ när det gäller överfall har gått upp och därför väljer många att investera i ett överfallslarm. Ett överfallslarm fungerar utmärkt som självförsvar utan att man riskerar att skada någon. Allt som skyddar dig är bra så länge du använder lagliga produkter. Som med alla typer av larm så är det viktigt att du inte invaggas i en falsk säkerhet. Det är fortfarande viktigt att använda sunt förnuft och inte vara ensam på ensliga plaster sent på kvällen. Att vara tillsammans med andra personer brukar vara ett bra sätt att slippa överfall. 

Varför ska man ha ett överfallslarm? 

Det finns olika typer av överfallslarm. Det finns en typ av överfallslarm som ingår i ett larmsystem. När ett sådant överfallslarm aktiveras så kan bemanningscentralen se var du är någonstans och komma till undsättning. Sådana överfallslarm används ofta inom till exempel psykiatrin och fängelser där anställda ibland kan behöva hjälp mycket snabbt. En annan typ av överfallslarm går ut på dra till sig omgivningens uppmärksamhet. När de aktiveras så låter det otroligt högt och du och gärningsmannen kommer garanterat att få uppmärksamhet. Detta blir då ett problem för gärningsmannen som förmodligen kommer att fly från platsen för att undvika att bli upptäckt. 

Överfallslarm som är enkla att använda 

Det är viktigt att det överfallslarm som du har valt att använda är användarvänligt. Det ska vara lätt att komma åt och att aktivera. Välj ett litet och smidigt överfallslarm som till exempel kan sitta på nyckelknippan. Då är risken mindre att du slarvar bort det och att det försvinner längst ner i handväskan. Det kan vara en bra vana att hålla överfallslarmet i handen om du befinner dig ensam på en enslig plats. Läs alltid igenom bruksanvisningen och kolla så att du vet hur överfallslarmet fungerar. Du måste veta vart sprinten sitter och hur du ska göra för att aktivera larmet. 

Är det lagligt att använda överfallslarm? 

I Sverige och de flesta andra länder så är det lagligt att använda överfallslarm. Det brukar inte finnas någon åldersgräns vilket innebär att alla, stora som små, kan använda ett överfallslarm. Även om du väljer att använda ett överfallslarm så ska du ändå alltid vara försiktig. Ibland kan man bli så choklad vid ett överfall att man inte klarar av att skrika på hjälp, då kan det vara högst användbart med ett överfallslarm.