Webbtipset

Effektiv datorhjälp

Effektiv datorhjälp

Upplever du att din dator är långsammare och segare än vanligt? Kraschar din dator till synes utan anledning? Ploppar det upp en massa fönster i tid och otid? Har startsidan i din webbläsare bytt ut eller har det fått ett nytt verktygsfält? I de två förstnämnda fallen kan det röra sig om helt andra bakomliggande orsaker, men alla dessa fyra symtom är tecken på att din dator har drabbats av skadlig programvara.

Det kan kanske låta som att det bästa vore att göra sig av med datorn och köpa en ny, men så är inte fallet. Även om din dator har drabbats av skadlig kod, går det att rensa bort den från datorn och vidta vissa åtgärder för att minska risken att du drabbas på nytt. Din dator kommer att tacka dig genom att återfå sin snabbhet, som om den vore pånyttfödd!

Hur skyddar man sig mot skadlig kod?

Det bästa sättet att skydda sin dator från virus, spionprogram och andra skadliga program är att inte drabbas av dem. Det skulle dock kräva att din dator inte var ansluten till internet överhuvudtaget, eftersom det är genom att besöka webbplatser och öppna e-postbilagor som man i de allra flesta fall drabbas av skadlig kod. Att använda en dator utan att koppla upp den mot internet är dock som att köra en bil utan att ge sig ut på vägarna, du skulle lika gärna kunna ställa datorn i garderoben.

Visst, du kan lägga en patiens eller skriva en uppsats, men utan att ansluta datorn till internet kan du inte göra så mycket med de verk du knackar fram i din ordbehandlare. Du skulle kunna skriva ut dem på en traditionell skrivare men inte spara dem i molnet, dela dem med dina vänner och kollegor eller skriva ut dem trådlöst. Hur roligt låter egentligen det?

Då är det naturligtvis bättre att förebygga virus och annan skadlig programvara, och rensa bort skadlig kod från datorn när du drabbas. Genom att ta kontakt med kunniga personer som erbjuder datorhjälp kan man hitta vägar att minimera vanliga riskelement. Även om illvilliga personer gör sitt bästa för att ta sig förbi diverse skydd, är det inte omöjligt att nå de resultat du önskar. Det vill säga en stabil och bra dator som håller måttet.