Webbtipset

Då kan ditt räcke i smide behöva bytas ut

Då kan ditt räcke i smide behöva bytas ut

Smidesjärn och gjutjärn är fantastiska och robusta material. De har använts i århundraden för att tillverka allt från grytor och kastruller till räcken på hus. Generellt är produkter i smidesjärn både hållbara och nästan underhållsfria. Men som de flesta material kan även smide rosta om de inte sköts på rätt sätt. Det är därför viktigt att du vet när det är dags att byta ut ditt räcke mot ett nytt för att exempelvis undvika skador eller att det inte längre uppfyller sitt syfte.

I det här blogginlägget kommer vi att dela med oss av några indikationer som kan tyda på att du behöver byta ut ditt räcke i smide!

Tecken på att ett räcke i smide har gjort sitt

Detta är några enkla men tydliga indikationer på att det är dags att byta ut räcket:

  • Det har rostat så mycket att ytan inte längre är slät.
  • Räcket i smide är för gammalt för att kunna repareras och därför måste bytas ut. Det kan till exempel handla om att det är sönderrostat och inte längre kan ge det stöd som det är tänkt.
  • Om det finns vattenskador på trappan. Rosten kan då innebära att det finns ett fuktproblem vilket i sig kan ge andra skador.
  • Om räcket till exempel lutar bort från huset istället för att vara vinkelrätt mot väggen.
  • Räcket är för kallt på vintern då detta kan tyda på dålig isolering och ventilation. Kallt väder kan också ge hala trappor.
  • Om det finns luckor mellan stavarna som förbinder räcken. Det kan nämligen indikera på att något är löst och kan falla av.
  • Om räcket i smide är för högt och det därmed krävs ett bygglov för att ha kvar.
  • Om det inte längre uppfyller säkerhetsstandarden för ett räcke i smide.

Det kan krävas lite ansträngning och planering för att byta ut ett trappräcke eller liknande. Men det är samtidigt väl värt att göra detta för att förhindra ytterligare skador på räcket. Så när tiden har kommit bör du kontakta en leverantör av trappräcken i smide för att få bytet utfört!