Webbtipset

Tjuvarna och hemlarm

Tjuvarna och hemlarm

Tjuvarna och hemlarm

Idag installerar flera ägare till bostäder olika system av hemlarm för att skydda både fastigheten och människorna som bor i den. Trots hemlarmen sker dock inbrott. Hur går detta till? I den här texten berättar vi om tjuvarnas bild på hemlarm.

Inbrott är ett lotteri

Det finns flera aktiva ligor i Sverige i dag som ägnar sig åt inbrott på ett systematiskt sätt. De börjar med inbrott i områdena där de bor när de är unga, men ju äldre och mer erfarna de är, desto längre söker de sig ut i landet. I dag finns det även utländska ligor. Inbrott är enkelt och med liten risk att åka fast.

Det är som ett lotteri med vinst varje gång. Det finns alltid något av värde i bostaden. Ibland blir det storvinst i form av stora mängder kontanter eller vapen. En del kriminella har sagt att de ser bostäder med mycket skydd i form av säkerhetsdörrar och larm som ett tecken på att det finns värdesaker. Så att satsa på säkerheten i sitt hem kan vara en fälla.

Det går att göra inbrott trots hemlarm

Många inbrottstjuvar som har vittnat menar att de väljer bostäder som såg tomma ut i välbärgade områden. Larm var inget större problem, eftersom det dröjer innan vakterna hinner ut till bostaden. De har berättat att man hinner göra mycket på tio minuter. Vissa har till och med taktiker för att använda sig av larmet till sin fördel: tjuvar gömmer sig och väntar på att vakten ska gå till bostaden och kolla. Sedan går man tillbaka till huset, som då är olarmat, när vakten har åkt. Flera inbrottstjuvar vittnar om att det finns sätt att ta sig runt många larm, särskilt de äldre som fortfarande finns kvar. Däremot kan de moderna, mer komplicerade larmen ha en avskräckande effekt. Det finns dock alltid inbrottstjuvar som kan ta sig förbi även komplicerade larm. Till exempel finns det tecken på att en del tjuvar använder sändningsstörare för att slå ut larmsignalen från huset till larmcentralen. En idé för hemlarm är att man därför har två larm: ett som går till ett vaktbolag och ett som tjuter även utanför huset. På så sätt kan grannarna hjälpa varandra och kalla till polis. I allmänhet är det bra att grannarna hjälper varandra att hålla koll på vilka som rör sig i området. Det, tillsammans med ett hemlarm gör man sin bostad säkrare!