Webbtipset

Tips när du ska köpa nytt mobilabonnemang

Tips när du ska köpa nytt mobilabonnemang

Idag finns det många mobilabonnemang att välja mellan. I den här texten samlar vi tips och råd som kan göra det enklare för dig att hitta rätt operatör just för dig. Till exempel tar vi upp följande:

  • Tänk på täckningen
  • Spana efter erbjudanden
  • Nummerflytt

Tänk på täckningen

Mobiloperatörers täckning kan skilja sig åt ganska mycket. I städer och i den södra halvan av Sverige behöver du inte oroa dig särskilt mycket, men om du bor i, eller ofta besöker, landets norra delar bör du titta på nätets täckningskarta innan du bestämmer dig. Om du värderar god täckning även i glest befolkade områden finns det vissa operatörer som är bättre än andra.

Spana efter erbjudanden

Det är inte ovanligt att se generösa erbjudanden som du kan spara en del pengar på. Ett erbjudande som flera operatörer erbjuder i skrivande stund är halva priset de tre första månaderna du är kund. Hos vissa behöver du inte ens ha bindningstid.

Är du student eller pensionär finns det särskilda incitament att spana efter bra erbjudanden. Här finns en hel del pengar att spara – i synnerhet om du ska ha ett mobilabonnemang under en längre tid.

Börja lågt om du ska binda dig till ett mobilabonnemang

Ska du köpa ett mobilabonnemang med bindningstid? I sådana fall kan det vara klokt att börja lite billigare. Det kan vara svårare att nedgradera ett abonnemang än vad det är att uppgradera det till en större och dyrare variant. Detta om du byter inom samma operatör, alltså. Vill du byta mobiloperatör och är bunden kan det bli dyrt, eftersom du lär få betala samtliga återstående månadsfakturor på en och samma gång.

För den som gärna vill komma undan bindningstid finns det gott om operatörer att välja mellan. Vissa är väldigt flexibla och låter dig ändra fritt i ditt mobilabonnemang månad till månad.

Du kan planera nummerflytten

Tidsgränsen för en nummerflytt är, i Sverige, fem arbetsdagar. Det innebär att det i praktiken kan ta en vecka att få numret flyttat till den nya operatören. Vanligtvis erbjuds möjligheten att planera detta med tre månaders varsel.

Kom ihåg att du alltid kan behålla ditt nummer. Beställ bara abonnemanget hos den nya operatören och låt dem sköta resten.