Webbtipset

Mountainbike – historia

Mountainbike – historia

Mountainbike - historia

Historien om uppkomsten av den första cykeln som liknar en mountainbike är oklar. Det finns en vedertagen version som vi ska berätta om i texten nedan. Mountainbike har inte funnits hur länge som helst men beräknas ha uppkommit under 70-talet. Det finns ingen som kan säga exakt hur det gick till med den första versionen av en mountainbike. De flesta menar dock att mountainbike kommer från USA. Den första utvecklade mountainbike-cykeln är en annan sak. Mountainbike är ju som bekant både en sport och en typ av cykel.

Första gången en mountainbike dokumenterats

Första gången någon påstår sig ha sett mountainbike sägs vara på 70-talet. Utvecklingen av mountainbike kommer från USA:s västkust. Detta är något som står nästan helt klart. Nästan alla hävdar att sporten och cykeln “mountainbike” är från Kalifornien. Det är svårt att säga exakt var mountainbike kommer ifrån. Man kan ju inte bevisa att ingen gjorde det någonstans innan. Sporten och cykeln som vi vet den idag tycks ha växt från Kalifornien dock. Det är möjligt att någon körde mountainbike på något annat ställe innan utan att det blev uppmärksammat på samma sätt.

Den vanligaste myten om uppkomsten av mountainbike

Den vanligaste historien om bakgrunden till mountainbike kommer från Kalifornien. Man brukar säga att det var ett gäng kompisar därifrån som gillade att cykla. De brukade ge sig ut till ett berg, Mount Tamalpais, och tävla nedför det. Sträckan de cyklade när de utvecklade mountainbike var 3 km lång. Fallhöjden på sträckan var 400 meter. Det gör att det blir väldigt brant och så uppkom mountainbike enligt myten. Det är inte lätt att cykla brant och ingen smidig sträcka. För att hantera den typen av terräng uppkom behovet av mountainbike. Mountain på engelska betyder berg och bike betyder cykel. Mountainbike översatt till svenska blir alltså bergscykel!

Ursprunget av mountainbike

Ursprunget av mountainbike sägs alltså vara från Kalifornien. Berget där sporten uppkom ligger utanför staden San Francisco i Marin distriktet. På svenska kallas mountainbike för terrängcykel och det är precis vad det är. En cykel man cyklar med i terräng. Av den anledningen är det svårt att säga om mountainbike har ett specifikt ursprung. Sporten uppmärksammades med hjälp av vännerna från USA omkring år 1976. Innan dess kan det mycket väl ha varit andra personer som använt mountainbike i samma syfte. Det handlar om hur sporten mountainbike föddes och spreds mer än om vem som först gjorde det.