Webbtipset

Innehåll och upplägg på en uglkurs

Innehåll och upplägg på en uglkurs

Innehåll och upplägg på en uglkurs

Som chef eller i någon annan ledarroll är det viktigt med utveckling och det finns mängder av kurser och utbildningar som riktar sig till den här målgruppen. En uglkurs är en av dessa, och även en av dom mer populära. Den som är sugen på att delta i en sådan funderar säkert lite på både innehåll och upplägg – vad är det man får göra och vad är syftet? Här kan du läsa mer om just den här kursen.

Vad är en uglkurs?

Ugl är förkortning för ”utveckling av grupp och ledare” och skulle kunna liknas vid en intensivkurs. Kursen har sitt ursprung i den amerikanska militären men under 70talet utvecklade svenska försvaret en egen variant. Det är denna som ligger till grund för hur kursen ser ut än idag och den har kommit att bli en av dom mest använda kurserna av olika typer av chefer och ledare.

Kursens upplägg och innehåll

En uglkurs har samma innehåll var man än väljer att gå den även om själva upplägget kan skilja sig något. Antalet deltagare är begränsat och man bor tillsammans på en kursgård till dess att kursen är avslutad, vilket vanligen är 4 dagar.

Under kursens gång varvas teori med praktiska övningar, både enskilt och i grupp, och på det stora hela handlar det såklart om att man ska utvecklas i sin roll som ledare. Man får lära sig spännande saker om hur människor fungerar (och ibland inte fungerar) i grupp, mycket om konflikthantering och annat matnyttigt som är viktigt för att kunna axla sin chefs-, eller ledarroll på ett bra sätt.

Syften och mål

Syftet med att gå en uglkurs är såklart att man ska utvecklas, precis som när man går kurser av andra slag. Här handlar det om att utvecklas i sin ledarroll men också att lära sig förstå grupper på ett bättre sätt.

Några målen i en uglkurs är att:

  • Förstå och hantera konflikter bättre
  • Lära sig rak och tydlig kommunikation (och vikten av den)
  • Kunna ge och ta feedback på ett professionellt sätt
  • Lära sig mer om olika ledarstilar och när/var dom passar in

Det finns många fördelar med att gå en uglkurs även om många tror att innehållet och upplägget är gammaldags. Så är det inte – givetvis har innehållet reglerats genom åren för att fortsätta vara både modernt och effektivt.